сряда, август 05, 2009

Карачай и Балкария през 18в в записките на пътешественици


Пътешественикът Анри де Ла Мотре достига река Кара Кубань,която спътниците му наричали Уллу-кам/Голяма река/,което съвпада с карачаевското название на р.Кубан в горната си част.Според пътешественика хората тук печели хляб,пиели кумис и айран,ядели конско .В 1736, 1743 кизлярския дворянин Алексей Тузов посещава Горен Чегем.Близо до селището в една пещера, към която водела скална стълба,той намира осем книги в съндъци,писани на пергамент на гръцки език.Една от тях се оказва Евангелие от 15в.Обществата Чегем,Харачай,Малкар/Балкар/ са известни в документи от 1747, 1753, 1757, 1760 г.В 1779-1783 из Кавказ пътешествувал Якоб Рейнегс ,който отъждествил дигорците с "болгари-утигори",също и отбелязал общество Орусбий в Баксанската долина.В 1773г академикът И. Гюльденштедт оставя пълно описание на селищата,нрава,обичаите,стопанството на Балкария,а академик Ю. Клапрот в 1802г прави същото.
В грузинските средновековни източници Балкария се упоменава под името Басиани.Вахушти Багратион в “Описании Грузинского царства”,отбелязва: : “Басиани страна устроенная с селениями, населением более прочих овсов знатным. Имеются помещики с крепостными крестьянами”.
В 1558 г. в състава на посолството на децата на Темрюк Идаров -Салтан и Мамстрюк е посочен някой Булгарьи-мурза ,който не е известен нито в числото на децата на Темрюк,нито на кабардинските князе.В Москва Салтан бил кръстен ,награден с имение,а на Булгарьи-мурза било казано,че ще му бъдат оказани такива почести,ако неговото поведение е угодно на царя. Възможно е това да е бил един от балкарските князе Балкарукови.
В 1781г балкарци заедно с 47 дигорски селища приемат руско поданство. Останалите осетинци приемат руско поданство 1774г.Дигорци и карачаево-балкарци биле кръвнородствени народи и затова дигорци често се обръщали за решаване на важни въпроси към балкарското Тере.Не всички балкарци,както и не всички кавказци тогава приели руско поданство.Балкарските долини служили за убежище на много кабардински и други отряди противници на руската колониална политика.За това селищата в тези краища биле изгаряни и ограбвани безпощадно.На 11.01.1827. в Ставропол балкаро-дигорска депутация с представител от всяка княжеска фамилия дава клетва и приема руско поданство от главния командващ в Северен Кавказ генерал Емануел ,за което той доложил на Николай I.На 20.10.1828г генерал Емануел предприел поход срещу Карачай.След 12-часово сражение с карачаевци той докладвал на царя,че Термопилите на Северен Кавказ най-после са превзети.
И. М. МИЗИЕВ
ИСТОРИЯ КАРАЧАЕВО-БАЛКАРСКОГО НАРОДА
с древнейших времен до присоединения к России
.......
Приложение:Снимка на р.Терек .......

Няма коментари: