четвъртък, октомври 29, 2009

Аланска / карачаевска / летопис

Това е летопис ,която започва със събития преди новата ера и разкрива факти и сведения касаещи хуни,алани,българи,хазари,кумани.
В карачаевския род Хасанови се предават по наследство два ръкописа написани на тюркски/хазарски?/ език : едната с гръцка азбука- летопис на Ботай и другата с арабска азбука – летопис на Барлыу син на Ботай.Летописът на Ботай се загубва,а летописът на Барлыу преписва на кирилица историкът Назир Хасанов.След неговата смърт в 1994 г. книгата е отпечатана в Черкеск. Това е превод на три глави от книгата
/Предисловие.Алан Глаш/
Карча е един от средновековните карачаево-балкарски князе.Ботай е бил писар на негов военачалник.След погрома на Тамерлан ,Карча на 24г е отведен в робство в Бухара.Постъпва във войската на Тимур.Бяга при бонтуващите се кангари и киргизи ,а по-късно се връща в родината.Създава карачаево-балкарско княжество и го отбранява от врагове.Тази летопис все още не е изучена напълно.
Глава I
……..
В древни времена страната на тюрките/тинисир/ се състояла от 7 княжества:Конбанско,Деулезско,Узабанско,Казманакско,Кюеджикско,Канжайско,Кыиаргинско.Страната се състояла от две обединения западно и източно.В западното обединение влизали племената:източни уралски сибили,северни волжски сибили,северни волжски българи/булгари/,задонски сибили,сибилтински гурт кумани,сибилтински айык булгари,дунавски хонджук булгари,придонски кумани,днепровски кумани,кумани-сибилантиВ книгата са изброени много племена – тук съм написала само някои.Интересни са често споменаваните сибили и сибиланти,а също и басангети и гунневари/хунневари?/.
В източното обединение влизат племената казманакски санбеики,кюеджийски кипчаки,канджайски басангети ?,кыйаргински киргизи и азмани,дунавски авари-кыаргински азмани,и др.
В книгата се упоменава страна Сибил и сибилски княжества:Хазар-ок намиращо се в Акаджурт,Сабар-ок намиращо се в Караджурт,Булгар- в Айык,Койман – на Дон и Кубан,Алан – в Придонието.След това се изброяват каганите на страната Сибил.Ето някои от тях:
Сабур-хан в Акаджурт,Балгур-хан в Караджурт,Бойранкыз,дъщеря на Хазар-хан в Темиркан и Акаджурт,шатбек Болак в Келиджурт и Караджурт,Велики каган Алпбулан в Казджаран и Итил,Велики каган Обадий в Казджаран и Итил, и още 17 Велики кагана на Казджаран и Итил до последния Елбуюк .
Споменава се религиозна война между отделните ханства в която загиват или се преселват вероятно отделни родове.Сред пострадалите се споменават и карачаевски алани,карачаевски огучул –хазари,карачаевски хазари-кобари,земеделски хазари-хакаузи? и др.След това започва отслабване на хазарската държава и обособяване на ханство на руските хазари.
Глава II
В древни времена на територията между Крим и Урал,на равнините около Волга,Дон,Кубан и Терек,в планинските и равнинните части на Кавказ/Акаджурт и Караджурт/ живеят тинсири –конбани,деулезки сибили,узабани и канджайски ойсарыни-алани.След тях идват кипчаки-кумани,нокаймани,айдыки.
След това изречение започва описание на събития от 14в касаещи племената карачаевски хазари,карачаевски алани,карачаевски кумани и равнинни хазари.
Няколко пояснения:
Тинсир – от карачаево-балк. – тин-дух,сыр-благородство? – благородни духом
Айык – от кар.-балк. – Лунна – територия на Велика България .По нататък в книгата се споменава ,че това е Таманския полуостров.
Сибил – название на страна ,в която живеят много народи вкл. Анти
Акаджурт – ак-бял,джурт-родина – равнинната част на Северен Кавказ
Караджурт – кара-черен – Предгорието и планинската част на Северен Кавказ
Бойранкыз – бойран – велечествен,кыз – девойка.По Теофан – това е хунската принцеса Боарикс
Глава III
Биография на Карча.Хан Тамерлан напада Караджурт и унищожава много хазарски кумани,алани и татари
Авторът – Алан Глаш изхождайки от изредените хакани прави няколко извода.Например ,че съществуващата в началото държава Сибил между Волга и Азовско море по-късно носи името Хазария по името на управляващото племе,а още по-късно се разпада на Алания и Хазария.Също съпоставяйки имената на каганите с други известни източници,където се упоменават хазарски и алански царе той доказва тяхната еднозначност Например известния алански цар Дургуллель от 1065г тук е наречен Турнагил.Упоменатите царе с титул кендер- хаган на страната Малджаран са царе на Алания от рода на Елбулан – Алпхазар,Саутангил,Алпсибилл,Тармуч,Баджур,Алпбазур,Эрбюйюк,Аппок.Хипотезата е ,че след Турнагил кендер-хаганите стават самостоятелни и Алания се отделя от Хазария. След разпада на Хазария около 11в тя се управлява от куманите.13-14в идват монголите и донасят разорение.В 1424г на територията на Алания се образуват три княжества карачаевско,балкарско и кумикско,потомците на които сега живеят в Карачаево-Черкесия,Кабардино-Балкария и Дагестан.Виж още.
Книгата във вид на файл формат pdf www.karachays.com

Няма коментари: