четвъртък, юни 18, 2009

Алански древности

Тук ще поместя няколко картинки показващи едни от най древните културни паметници в Русия ,които се намират в Кавказ и представляват паметници от аланската история и култура

1Това е скалата на Дебет.Дебет е ковач от нартския епос.В тези места се е добивало желязо около 1хил.пр.хр.В 8-12в аланите исползвали тези пещери за погребения.




2Архыз е древната столица на Алания.Разположена е на р.Голям Зеленчук, по карачаевски - Уллу Инджик на височина 1100 - 1200м над морското равнище.Град Архыз е бил опорен пункт на Пътя на коприната/?/.От него са се съхранили три християнски храма от 10в,погребения,слънчев календар.В града са живеели 3-4х души 8-13в.



3От птичи поглед в Долен Архыз се наблюдава идеален кръг с вътрешен диаметър 88м,ширина на стените до 2м от обработени камъни и вписани в правилен осмоъгълник.Иследователите смятат ,че това може да бъде календар,обсерватория.

А това е скитски календар също от осем части







4Това е мавзолей от Кафар близо до Долен Архыз от 11-12в.Учените считат ,че този град е бил резиденция на аланските царе и политически център на аланската държава.Тази хипотеза се поражда заради гробницата на властелина.





5Това е снимка на легендарен град Акбилек.Най древната му част датира от 5в пр.хр.
В 11в тук биле построени християнски църкви и мавзолеи.Градът се намира над долината на р.Малък Зеленчук и е разрушен в периода на монголо-татарското нашествие.


Снимките са взети от real-alania.narod.ru

Няма коментари: