понеделник, юли 06, 2009

Скитска дреха

Тук ще напиша няколко откъса от един реферат, в който се описва и възстановява женски скитски костюм.Костюмът е намерен в гроб 1 некропол 620 край Уст-Алминск.Селището и некрополът се намират в живописното устие на р.Алма/с.Песчаное/,Юго-Западен Крим.Погребението е датирано средата на 1в. от н.е.

От ляво на черепа се намират остатъци от украшение за главата със сложна конструкция състояща се от тънки дъсчици,на които е опъната тъканта и поставени допълнителни украшения - трилистнци,ленти от златно фолио;също и украса от цвятя ,чийто състав не е установен.Тъканта на дрехата е червено-кафява вълна със синя нишка.Също са биле изследвани няколко шева,които са използвани при изготвянето на дрехата.Шевът съхранен на лявото рамо указва на широк ръкав с изпълнение на драпировка преди да бъде закрепен за дрехата - тип халат.
Дрехата на жената се състои от долна рокля червено-кафяв цвят със синя нишка,с нашити украшения от два типа и горна разтворена дреха в червен цвят от малоазийска вълна,украсена в центъра и на ръкавите с нашивки.Жената е обута във високи до колената ботуши-червено-кафяв цвят ,украсени с мъниста .Главата е украсена с "калаф" - цилиндрична форма ,която се разширява в горната си част и е украсен със златни апликации.В погребенията ,където са намерени коприна,пурпур и златни нишки,става въпрос за персони стоящи на върха на йерархията.
В.М.Зубарь счита,че в 1в пр.хр.Скития се разпада на няколко политически структури,начело на които стояли династи.Предполага се че жената е била царица или жрица.
Скифская модница Татьяна Крупа .......

*******
Здесь поместю фотки,которые изображают болгарских фольклорных костюмов.

Национальный костюм из города Преслав.



Македонская девочка



Женщины из горы Родопи


Воеводы


retrobulgaria.com .......

Няма коментари: