четвъртък, юли 09, 2009

Единоборството в културата на народите

Единоборството като вид спорт и забавление или като прийом на военно изкуство съпътствува културата на народите от древни времена.Затова ще напиша откъси от няколко статии, които описват различни видове борба.
.......
Кавказците са генетически предразположени към успех в борбата.Те живеят при сурови климатически условия и притежават всички качества за успех в този спорт.Борбата развива всички качества заложени в мъжката природа - характер,настойчивост за достигане на целите ,физическа сила.
На Кавказ най-коренния вид спорт се счита тутуш - вид борба.На отвесните скали на платото Бийчесын в Урупски район и други места на Карачаево-Черкесия са намерени рисунки на ловни сцени и единоборства.В Карачай всеки аул имал свои борци ,които използвали специфични хватки.Преди всяка схватка борците изпълнявали танц - задължително условие при състезания.Имена на борци в Карачай са известни от 19в.:К. Абайханов от аула Джазлык, О. Гочияев от аула Карт-Джурт, Д. Укуев от аула Верхняя Мара, И. Аджиев от Теберды, Х. Джашаккуев от аула Каменномост, Х. Байкулов от аула Кумыш и А. Текеев от аула Верхняя Мара.
Амина Кочкарова.Предрасположеность к борьбе .......

.......
Това е снимка на национална борба тутуш взета от тук .......

.......
В Карачай и Балкария имало много борци които ползвали традиционни приоми в борбата:прехвърляне през бедро -джан сюекге алыб,прехвърляне с обвиване - ичден чалыб,прехвърляне със завъртане - тёгерек буруб. В края на 19в един от знаменитите борци на Карачай бил Кочхар Абайханов,който се родил в аула Джазлык.Когато той пребивавал в затвор в един руски град му предложили да се пребори с един американец - борец състезател в провелия се тогава шампионат по френска борба.Когато започнала борбата американецът нанасял удари характерни за този стил,кавказецът дълго обикалял американеца и се чудел за какво да го хване.Като избрал удобния момент той го хванал за косата с лявата ръка и го притеглил към себе си,с дясната го хванал за тялото и използвал любимата си хватка - прехвърляне през бедро.Американецът паднал и се опитал да се изправи чрез мост ,но мъртвата хватка на противника ме не му позволила.
Тутуш. Горская спортивная борьба. Х.К.Байрамкулов, Черкесск, 1971г.,.......
.......
Борба в стойка с използване на краката и захват под пояса.Характерно за този вид борба е задължителен пояс за който става захватът на противника.Към този вид борба спадат: таджикска борба-бухарская гушти,тувинска борба - куреш,монголска борба - барильда,якутска борба - хапсагай,северно-кавказка борба - тутуш,японска борба- сумо,узбекска борба - кураш по бухарски правила,английска свободна борба - кэтч гольд и др.
Виды борьбы.kurch.blogspot.com .......

Няма коментари: